Blogi rakennusalan raskaan sarjan koneista

Kumitelat sopivat monenlaiseen maastoon

Kaivinkoneita on paljon erilaisia ja niitä käytetään monipuolisesti maanrakennustöissä. Kaivinkoneessa voi olla joko telaketjut, pyörät tai kumitelat ja jokaisella alustatyypillä on omat etunsa sekä huonot puolensa liikuttaessa erilaisessa maastossa. Kaivinkoneen koko ja tyyppi valitaankin sillä suoritettavien työtehtävien sekä työmaan mukaan valittavaan varusteluun. Tämänkertainen kirjoituksemme käsittelee erilaisia kaivinkoneita. Tervetuloa blogin pariin ja toivottavasti löydät täältä hyödyllistä tietoa aiheesta, olitpa sitten ammattilainen tai harrastaja.

Erilaisia kaivinkoneita tarvitaan erilaisiin tehtäviin

Erilaisiin tarkoituksiin on kehitelty erilaisia kaivinkoneita ja niihin saatavia lisävarusteita. Kaivurikuormaajassa on kaivuriosa takapäässä ja edessä etukuormaaja, joka on yleensä pyöräalustainen. Vastapainokaivurissa on traktoriosa ja sen takapäähän asennettu kaivuriosa ja keulassa oleva vastapaino, mutta niitä ei enää juurikaan näe työmailla käytössä.
Ympäripyörivässä kaivinkoneessa on joko tela- tai pyöräalusta ja kaivuri on asennettu alustan päälle niin, että se voi kääntyä vapaasti pyörimisakselinsa ympäri. Koska ympäripyörivään kaivinkoneeseen on saatavissa laaja valikoima lisävarusteita, jonka ansiosta niitä voi myös muunnella erittäin paljon, ei käytössä ole enää juurikaan muun tyyppisiä kaivinkoneita. Kaivinkoneen valintaan vaikuttaa työtehtävien vaatima painoluokka, koska isoilla koneilla voi liikutella helpommin suurempia massamääriä ja pienemmillä koneilla voi taas liikkua näppärämmin ahtaammissa kohteissa, joissa ei tarvita suurten massamäärien liikuttelua tai kovien maalajien irrottamista.

Telat, kumitelat vai pyörät – mikä on paras alusta kaivinkoneelle

Erilaisiin työtehtäviin käytetään erilaisia kaivinkoneita ja samoin myös erilaiset alustat sopivat erilaisiin käyttötarkoituksiin. Teloilla varustettu kaivinkone sopii hyvin maansiirtotyömaalle, jossa on esimerkiksi upottava tai savinen maaperä. Tela-alustainen kaivinkone sopii järeään käyttöön ja se on tehokas ja tukeva työmyyrä raskaaseen maansiirtotyöhön ja pitkäaikaisille työmaille. Pyöräalustainen kaivinkone on ketterämpi liikutella ja sitä käytetäänkin usein lyhytaikaisemmilla työmailla. Silläkään ei tosin voi ajaa 40 km/h lujempaa, joten kovin pitkien matkojen ajamiseen se ei myöskään sovellu. Samalla alueella työmaalta toiselle liikuttelu onnistuu sillä helpommin, koska sen siirtämiseksi ei tarvita toista ajoneuvoa. Työmaalla pyörillä liikkuva kaivinkone liikkuu kuitenkin teloilla varustettua konetta huonommin. Kumiteloilla varusteltu kaivinkone sopii hyvin etenkin pienemmille työmaille, joissa käsitellään pienempiä massoja. Jos haluat lisätietoja kaivureiden kumiteloista, käänny esimerkiksi Ham-Re Oy:n puoleen.


jaa