Blogi rakennusalan raskaan sarjan koneista

Ojakauhat ja muut lisäosat auttavat maanrakennuksessa

Maanrakennustöissä tarvitaan monenlaisia raskaan kaluston koneita aina puskutraktoreista kaivinkoneisiin. Kalustoa voidaan käyttää monipuolisesti vaihtamalla niiden osia. Esimerkiksi kaivinkoneen kauhaa vaihtamalla voidaan se optimoida tiettyyn tehtävään. Ojakauha on tarkoitettu nimensä mukaisesti ojien kaivamiseen, salaojakauhat taas kapeampien salaojien tekemiseen. Tässä artikkelissa käymme tarkemmin läpi muutamia maanrakennukseen tarvittavia välineitä.

Ammattitaitoiseen maanrakennukseen tarvitaan erilaisia koneita

Kaivinkoneilla kaivetaan eli poistetaan maata sieltä missä sitä ei tarvita. Tämän koneen avulla tehdään kuoppia ja ojia muun muassa veden virtaamisen ohjaamiseksi ja erilaisen tekniikan maan alle laittamiseksi. Tekniikkaan kuuluvat esimerkiksi putket ja kaapelit, jotka halutaan saada maan alle. Kaivinkoneisiin on tehty erilaisia kauhoja, joiden avulla saadaan aikaiseksi juuri oikeanmallinen kuoppa. Kapeat kauhat sopivat muun muassa salaojien kaivamiseen, sillä kapeaan ojaan ei tarvitse käyttää niin paljon soraa. Tällöin voidaan säästää maanrakennuksen kustannuksissa. Ojakauha taas on leveämmän mallinen ja sillä saadaan tehtyä suurempia ojia. Ojakauhoista on myös erilaisia malleja esimerkiksi metsä- tai pelto-ojien tekemiseen. Kauhoja valmistaa muun muassa Terästyö T. Salminen Oy.

Itse maa-aineksen siirtoon käytetään usein pyöräkuormaajaa, jossa on iso kauha edessä. Myös tähän koneeseen on mahdollista saada erilaisia kauhoja. Pyöräkuormaajalla voidaan kuljettaa esimerkiksi kiviaineista tai soraa sinne missä sitä tarvitaan. Tai vaihtoehtoisesti kaivinkoneen maasta kaivamaa ainesta pois tontilta. Tätä konetta käytetään myös lumen siirtoon. 

Ennen suosittuja puskutraktoreita ei käytetä enää niin yleisesti, sillä niillä on haastavaa tehdä tarkkaa jälkeä. Nykymaailmassa maanrakennus on tarkempaa puuhaa kuin ennen, sillä kaikenlainen maan alle sijoitettava tekniikka on lisääntynyt huomattavasti. 

Näiden työkoneiden lisäksi maanrakennuksessa käytetään erilaista tiivistämiseen tarkoitettua kalustoa. Asianmukainen tiivistäminen on lopputuloksen kannalta todella tärkeää, joten siihen tulisi valita oikeanlaiset välineet. Kunnolla tiivistämättä jätetty maa luonnollisesti antaa pian periksi eli sille rakennettu infrastruktuuri alkaa vajota tai siirtyä paikoiltaan. Tiivistämiseen vaikuttavat muun muassa maa-aineksen rakenne ja sen vesipitoisuus. Maan tiivistykseen voidaan käyttää joko pelkkää kaluston painoa tai painoa yhdistettynä tärinään. 

Maanrakennustöissä tarvitaan toki myös kuorma-autoja, joilla maa-ainesta ja työvälineistä voidaan kuljettaa tontille ja tontilta pois. Suurempien kuormien siirtämiseen voidaan käyttää dumppereita, jotka valtavien renkaidensa avulla pääsevät läpi myös vaikeakulkuisesta maastosta.


jaa